Cum influențează o diplomă universitară salariul
Cercetările arată că atunci când părinții au studii universitare este foarte probabil ca și copiii lor să meargă la facultate. Învățământul superior reprezintă o oportunitate pentru mulți tineri de a face schimbări pozitive în viața lor și de a combate sărăcia. Dar ce alte avantaje oferă studiile universitare? Paylab.com și-a propus să răspundă la această întrebare dintr-o perspectivă mai amplă.
Învățământul superior oferă un avantaj salarial clar
În Europa, în special în țările din Europa Centrală, Balcani și statele baltice - unde învățământul universitar rămâne în mare parte gratuit – acesta își merită investiția datorită impactului său pozitiv asupra salariului. Măririle de salariu și evoluția salarială pentru absolvenții de universitate sunt de neegalat. Potrivit analizei salariale realizate de Paylab.com, absolvenții de facultate câștigă în medie cu până la 50% mai mult decât absolvenții de liceu. Diferența de salarizare crește odată cu vârsta, deoarece angajații cu studii superioare se bucură de o evoluție salarială mai dinamică pe tot parcursul carierei. În ceea ce privește venitul de-a lungul vieții, absolvenții de liceu nu vor reuși niciodată să reducă decalajul salarial față de cei cu studii superioare.
O analiză realizată de Centrul de Cercetare Pew din America afirmă că îmbunătățirea abilităților în cadrul universitar are un impact pozitiv asupra statului financiar precum și a satisfacției profesionale. După cum se afirmă în raport: „Tinerii absolvenți au performanțe mai ridicate față de cei cu studii inferioare. Iar când tinerii adulți de astăzi sunt comparați cu generațiile anterioare, diferența economică dintre absolvenții de studii terțiare și cei de studii secundare sau mai puțin formale nu a fost niciodată mai pronunțată în era modernă.”
Care este calitatea efectivă a universităților?
Cu toate acestea, există niveluri diferite de acces la educație în lume, precum și universități de prestigiu și calitate diferite, evaluate prin diferite clasamente, în conformitate cu anumite criterii prestabilite. În unele discipline, în special în domeniile umaniste, eforturile de obținere a unei diplome sunt relativ clare, însă aplicarea acestor cunoștințe de către absolvenți în câmpul muncii este discutabilă. Mulți dintre ei ajung să lucreze în afara domeniului lor de specializare - de exemplu absolvenții de filosofie sau științe politice deseori lucrează ca specialiști în asistență pentru clienți sau manageri de proiect.
Deși o diplomă universitară continuă să aibă importanță, recrutorii sunt mai interesați de experiență și de abilități decât de diplome. Acest lucru este valabil mai ales în abordarea globalizată de astăzi a căutării de talente, iar mobilitatea forței de muncă și exodul de inteligență sunt caracteristici comune în țările în care salariile profesioniștilor nu țin pasul cu restul.
Cu toate acestea, multe universități reprezintă un bilet către o mare carieră, multe uși ți se deschid după părăsirea băncilor facultății. Pentru mulți studenți există atracția de a studia la o universitate din străinătate. Aceștia fac adevărate investiții în educație sau caută oportunități prin diverse burse de studii.
Merită studiile universitare datoriile pe care le creează?
Valoarea învățământului universitar este discutabilă mai ales în țările în care o astfel de educație vine cu prețul acumulării unor datorii considerabile de către studenți, cum ar fi SUA sau Australia.
În Occident, în special în SUA, apare o a doua extremă: spirala în creștere a creditelor de studii. Este prima dată în istorie când atât de mulți tineri americani - sub 30 de ani - au astfel de datorii: până la 70% dintre absolvenți sunt împovărați cu rambursări de credite.
La calcularea beneficiilor financiare ale unei instituții de învățământ universitar, timpul necesar pentru rambursarea datoriei acumulate trebuie să fie luat în considerare - o condiție prealabilă pentru acest lucru fiind evident un loc de muncă bine plătit. Studenții monitorizează frecvent fluctuațiile salariale pentru diverse ocupații.
Mulți experți consideră că această povară a creditelor de studii pe termen lung are un impact major asupra unei reticențe generale de a intra în datorii și pentru achiziția unei locuințe, ceea ce influențează industria imobiliară, precum și întârzierea vârstei de întemeiere a unei familii și de pensionare. Tinerii trebuie să calculeze în avans câștigurile post-universitare și durata de rambursare a datoriei, care este legată în mare măsură de domeniul de studiu ales. Pentru a atrage talente, mulți angajatori oferă programe de reducere a datoriei, prin care angajații tineri primesc sprijin pentru rambursarea creditelor de studii.
Studiile universitare reprezintă un avantaj, însă nu și o condiție esențială a succesului
Mulți consideră că educația este disponibilă și în afara sistemului universitar structurat și oricum nu este singurul mod de măsurare a succesului.
În practică, predomină o mare disparitate între absolvenți și nevoile reale ale pieței muncii. Criticii observă că instituțiile de învățământ nu reflectă nevoile pieței.
Companiile caută competențe / abilități specifice pentru pozițiile disponibile. De aceea, pentru unii angajatori, nivelul de educație nu reprezintă o condiție primordială. În țările în care șomajul este scăzut și, prin urmare, concurența pentru candidați este feroce, angajatorii lasă de multe ori la o parte criteriile stricte și preferă experiența.
Tinerii care doresc să evite creditele de studii au o alternativă: intrarea pe piața muncii mai devreme, câștigarea unei experiențe valoroase și specializarea la locul de muncă. Aceștia își completează educația pe parcurs, în conformitate cu nevoile și cerințele pieței, sau își încep propria afacere.
O educație mai bună înseamnă un viitor mai bun
Cu toate acestea, conform studiului OCDE, angajații cu studii superioare au o rată de angajare mai ridicată.
Progresul tehnologic a schimbat, de asemenea, situația lucrătorilor din producție, comerț cu amănuntul și logistică. Procesul de modernizare și automatizare va schimba, probabil, și piața muncii, unde procesele devin din ce în ce mai eficiente, iar munca manuală este în mare parte înlocuită de roboți. Pe termen lung, absolvenții vor reprezenta o valoare mai ridicată pe piața forței de muncă. Conștientizarea acestui aspect conduce la o creștere a școlarizării generației următoare și, prin urmare, la o îmbunătățire a standardelor de trai, precum sănătatea, productivitatea și bunăstarea.