Sunt pregătite companiile să afișeze salariile?
Ți-ai dori să existe o modalitate oficială prin care poți afla cât câștigă colegul, vecinul, partenerul, cunoștința sau prietenul tău? Vorbim efectiv de dispariția tabuurilor sau secretelor legate de veniturile celor din jur.
Imaginează-ți că ai putea să te conectezi la un sistem online disponibil în orice moment al zilei și afli exact câte zerouri se află pe fluturașii de salariu ai persoanelor pe care le cunoși și cât reține statul din venitul lor. Dezvăluirea salariilor poate duce la egalitate de remunerare. Companiile care sunt transparente în ceea ce privește salariile și compensațiile au de câștigat pe termen lung.
Sună SF? Această situație este la ordinea zilei în Norvegia, unde transparența salariilor și a contribuțiilor la stat a fost implementată de mult, iar guvernul a luat măsuri pentru a susține aceste eforturi, cât și o monitorizare civică. Norvegia impune una dintre cele mai mari rate de impozitare a veniturilor din Europa (până la 40,2%). Documentele fiscale oficiale dezvăluie venitul net, activele nete și impozitele plătite.
Când a fost lansat acest serviciu de eliminare a confidențialității datelor salariale în Norvegia, cercetarea salariilor celorlalți a devenit un fel de sport național. Inițial, utilizatorii au avut permisiunea de a accesa informațiile anonim, însă acest lucru a dus la numeroase înșelătorii și încercări de șantaj. Sistemul a fost modificat începând cu 2014, iar acum fiecare poate vedea cine i-a accesat datele salariale, lucru care a diminuat în mod semnificativ activitatea ilicită, cât și numărul de căutări din sistem.
Curiozitatea naturală de a afla cât câștigă ceilalți
Norvegia este într-adevăr un caz excepțional, singura țară care a oferit acces public la datele salariale, această nouă realitate fiind acceptată de societate. Multe alte țări, precum Finlanda și Germania, au luat măsuri pentru a pune la dispoziția publicului o cale de a afla cât câștigă colegii prin canalele oficiale. Unele companii dezvăluie cel puțin salariile persoanelor din top management. Cu toate acestea, salariul rămâne tabu în numeroase țări și datele salariale fac obiectul legilor privind protecția datelor cu caracter personal.
Salariul - subiect sensibil și în sondaje
Un sondaj recent realizat de portalul salarial internațional Paylab.com a confirmat faptul că salariul este un subiect foarte sensibil și că angajații se gândesc adesea la salariile proprii și cele ale colegilor; sondajul s-a axat pe atitudinile oamenilor din Europa față de salarii și remunerații.
Sondajul a fost realizat în 9 țări pe un eșantion de 40.262 de angajați și a arătat că 74% din oameni doresc să știe cât câștigă colegii lor. Același lucru se aplică și angajaților de la toate nivelurile de conducere. Și asta nu e tot. Până la 62% dintre oameni ar dori, de asemenea, să știe cât de mult câștigă cunoștințele, vecinii, prietenii și alte persoane pe care le întâlnesc în mod regulat.
Discuțiile despre salarii sunt, în general, limitate la apropiați. Până la 6 din 10 persoane vorbesc despre salariu cu cei dragi, iar persoanele cu venituri sub nivelul mediu pe țară sunt mult mai deschise la discutarea acestui subiect cu cei din jur. Persoanele care ocupă funcții de conducere sunt mai rezervate să dezvăluie salariul.
Există însă instrumente disponibile pe care le puteți utiliza pentru a obține o idee aproximativă despre cât câștigă vecinul dvs. Portalul salarial internațional Paylab permite angajaților să își compare salariile cu valori de referință pentru angajații din peste 500 de locuri de muncă individuale specifice.
Este divulgarea salariului un lucru bun?
Dezvăluirea salariilor este un proces foarte imprevizibil în orice companie, iar conducerea și departamentul de resurse umane adesea ezită să facă un astfel de pas. Dacă o companie nu este în măsură să comunice în mod clar politica sa salarială și sistemul de bonusuri și beneficii aplicat, atunci acest proces poate face mai mult rău decât bine. Companiile ar trebui să fie deschise în comunicarea faptului că le pasă de compensarea adecvată și corectă a angajaților lor.
Un răspuns natural atunci când angajații obțin acces la informații salariale este un val de emoții, întrebări și discuții în secret. Acest lucru se datorează în primul rând faptului că există mari șanse de înțelegere greșită sau de interpretare greșită a datelor. Salariul este mai mult decât un număr. Compensația totală implică mulți factori care influențează suma finală.
Fiecare angajat individual este un caz separat pe baza studiilor, experienței, calificărilor, mixului său de talente profesionale și personale, experienței manageriale, performanței și loialității. Alți factori care influențează remunerarea includ regiunea, dimensiunea companiei, deținerea companiei și sectorul în care activează, tipul contractului de muncă, programul de lucru și nivelul locului de muncă, adică în ce măsură este responsabil angajatul respectiv de implementarea unui buget și gestionarea altor angajați. În cele din urmă trebuie luate în considerare îndatoririle de serviciu aferente unui anumit loc de muncă.
Știți cât de mult câștigă prietenii tăi?
Întreprinderile aduc laolaltă persoane cu aptitudini diferite, iar salariile lor derivă din valoarea de piață a ocupației lor. În calculul salariului se ia în considerare dacă există angajați pe piață în domeniul respectiv sau, dimpotrivă, piața se confruntă cu lipsa unor angajați calificați în specializarea respectivă, în regiunea respectivă. Fiecare companie trebuie să ia în considerare și nevoile sale interne. Dacă, de exemplu, există o serie de manageri de produse într-o companie responsabilă pentru mai multe produse, trebuie avută în vedere rentabilitatea și cererea produselor luate individual, și impactul lor asupra profitului companiei. În plus, nu toți șefii sunt la fel. Șeful departamentului de contabilitate va câștiga diferit de șeful departamentului de IT, deoarece sunt specializați în domenii diferite, cu o valoare de piață diferită.
În primul rând, dezvăluirea salariilor este o chestiune foarte dificilă, care necesită comunicare. Aceasta poate duce la un grad mai ridicat de monitorizare a activității, și poate rezulta în creșterea așteptărilor și a presiunii exercitate de mediul înconjurător. La urma urmei, un salariu bun se oferă doar în schimbul unei munci de calitate. O altă potențială amenințare este un fel de clasificare internă a angajaților în funcție de salariu. Angajații cu venituri mai mici se pot simți mai puțin apreciați, ca un fel de angajați de clasă inferioară.
BBC a afișat salariile crainicilor săi
Companiile care fac primul pas în afișarea salariilor sunt de admirat. BBC a făcut recent pasul îndrăzneț de a dezvălui salariile crainicilor săi. Acest lucru a declanșat un val de discuții în Marea Britanie cu privire la adecvarea salariilor și la salariile exorbitante ale anumitor vedete de televiziune. Publicul a aflat despre salariile astronomice ale acestora, cât și despre diferența majoră de remunerare între femei și bărbați care există în rândul crainicilor TV. Doar 34 de femei față de 62 de bărbați au un salariu anual de peste 150.000 de lire sterline pe an în cea mai înaltă clasă de salariu de la BBC. Postul de televiziune s-a confruntat așadar cu un val de critici pentru acest vădit dezavantaj salarial pentru femei.
Tendința generală acum este creșterea transparenței salariilor și a compensațiilor. Cum crezi că ar face față compania ta dacă ar dezvălui salariile angajaților săi?