Top 10 orașe digitale nomade din Europa Centrală și de Est
Nomazii digitali pot lucra de la distanță în timp ce călătoresc și descoperă în noi părți ale lumii. Pentru o lungă perioadă de timp Bali, insula din Indonezia, sau Chiang Mai din Thailanda au fost cele mai atractive locuri pentru nomazi datorită plajelor exotice și a costurilor de operare scăzute, dar în ultimul timp nomazii s-au îndrăgostit de orașele din Europa Centrală, cum ar fi Budapesta, Praga și Tallinn. Aceste orașe sunt acum paradisuri digitale.
Budapesta și Praga -- ratinguri mari și costuri de operare scăzute
Numărul nomazilor digitali crește cu viteza luminii și mai mulți oameni din întreaga lume se orientează spre un mod similar de viață. Unele țări europene din fostul bloc de est care au trecut printr-o transformare uriașă în ultimii 20 de ani au devenit într-o anumită măsură exotice pentru nomazi. Capitalele lor, orașe europene moderne, au costuri de operare scăzute, activități sociale și culturale grozave și un spirit antreprenorial modern. Conform Numbeo, „comparatorul costului vieții” se situează undeva la jumătate din costuri în comparație cu Londra, Bruxelles sau Paris. Orașe precum Budapesta sau Praga apar în poziții de top ca popularitate a nomazilor digitali și se bucură de ratinguri excelente. Conform clasamentului mondial, Nomad List, care se bazează pe recenzii și creat chiar de nomazi, Budapesta se află pe poziția de vârf, iar Praga pe locul trei. Aceste capitale au întrecut sute de alte orașe din întreaga lume și au găzduit multe întâlniri de tipul „digital geeks”. Ambele au legături de zboruri excelente.
Alessandro este nomad digital din Italia și a petrecut un an de zile lucrând și locuind în Budapesta. Și-a găsit un loc de muncă în câteva săptămâni: „Mi-a fost ușor să găsesc o poziție de asistent help desk, deoarece compania căuta persoane cu o altă limbă maternă în afară de maghiară. Am lucrat part-time cu italieni în echipă. O normă întreagă este suficientă pentru un nivel de trai la standarde occidentale. Budapesta este frumoasă, clădiri și peisaje uimitoare. Orașul are WIFI de calitate peste tot, rapid și ieftin." Nu-i place în schimb frigul iarna, așa că s-a mutat în sudul Europei. Potrivit Paylab, salariul mediu în Budapesta este de 1230 euro brut, iar în Praga - 1345 euro brut.
Tallinn, în Estonia, este raiul digital pentru antreprenorii nomazi
Următoarea destinație însemnată este capitala Estoniei - Tallinn, deoarece oferă asistență digitală profesională pentru „antreprenorii aflați pe drumuri”. Potrivit raportului Numbeo privind costul vieții, Tallinn este puțin mai scump decât Budapesta și Praga, însă Estonia este un rai digital datorită programului său național de rezidență electronică (e-residency), care îi atrage pe antreprenori să-și creeze o reședință virtuală în această țară, membră a Uniunii Europene. Datorită digitalizării administrației publice și de stat și a tehnologiilor inteligente, este posibilă gestionarea simplă și eficientă a afacerii dvs., chiar dacă vă aflați undeva pe o plajă, cu laptopul în brațe. Sistemul permite depunerea declarațiilor de impozitare on-line, administrarea online la distanță, semnarea digitală a contractelor și a documentelor, posibilitatea de a avea conturi în euro și în mai multe monezi, cât și cerințele îngăduitoare privind capitalul social. Datorită acestor facilități, Estonia este iubită de nomazi și de comunitățile start-up.
Pe un blog al nomadului canadian Soheila puteți afla cât de ușor este să înființați o companie offshore. Marko Kažić, nomad digital care a petrecut 3 ani în Europa, Rusia și Asia este sârb la origine. El a hotărât să își înregistreze societatea Zamphyr (școala online de informatică sârbă) în Estonia. După spusele lui, „beneficiul este clar – impozite mai mici, acces pe piața UE, dar mai ales transparență și siguranță că procedurile vor fi implementate cu consecvență, ceea ce nu pot spune despre Serbia. Prelucrarea plăților pentru cardurile de credit este practic imposibilă în Serbia, nu este nici măcar vorba de moneda euro sau de altceva - trebuie efectiv să schimbăm cardurile, lucru extrem de greu de făcut din Serbia”.
Comparați-vă standardul de salarizare cu cetățeni din Europa Centrală și de Est
Pentru o mai bună orientare în realitatea dată, comparatorul salarial internațional Paylab a publicat veniturile medii lunare ale angajaților în capitalele selectate din Europa Centrală și de Est. Nomazii digitali pot compara cu ușurință venitul lor lunar brut cu veniturile oamenilor obișnuiți din aceste orașe. Această comparație arată că există diferențe semnificative în ceea ce privește salariile - în special în țările baltice.
Salariu mediu în capitală (brut) conform paylab | Lista costului de trai, de la cel mai ieftin la cel mai scump, conform Numbeo | Lista de rating a nomazilor, conform Nomad List |
Surse petru Paylab: Slovenia - Placa.si, Slovacia - Platy.sk, Cehia - Platy.cz, Ungaria - Fizetesek.hu, Croația - MojaPlaca.hr, Estonia - Palgad.ee, Bosnia și Herțegovina - Plata.ba, Lituania - Manoalga.lt, Latvia - Algas.lv, Serbia - InfoPlate.rs
Cine sunt nomazi digitali?
Viața nomadă este o resetare de sezon, o mentalitate pe termen lung sau un fel de revoltă împotriva modului tradițional de lucru. Dar asta nu înseamnă că toți nomazii digitali moderni sunt liber-profesioniști. Mulți dintre aceștia lucrează pentru companii din țara respectivă, iar angajatorii îi ajută oferindu-le diferite forme de contracte de muncă. Companiile încearcă să-și păstreze angajații-cheie oferindu-le concedii mai lungi sau ani sabatici. Pentru unii oameni, munca sezonieră care le poate asigura un trai pentru restul anului este mai potrivită dacă, de exemplu, trăiesc în țări cu costuri de operare reduse. Unii nomazi își caută un loc de muncă în locul lor de activitate. Instrumentul de salarizare Paylab oferă o imagine de ansamblu asupra salariilor pentru locurile de muncă din zona Europei Centrale și de Est.
Din rândul nomazilor se dezvoltă o generație de antreprenori de start-up și e-businessmani care organizează întâlniri în diferite capitale, combinând astfel afacerile cu pasiunea pentru călătorii. Aceștia au lansat de curând o serie de proiecte de afaceri nomade, unde pot lucra și călători în grupuri. Unul dintre acestea este RemoteYear - un program pentru nomazi digitali care le permite să călătorească împreună în întreaga lume în timp ce lucrează de la distanță. Ei cred că viața nomadă atrage persoane cu interese similare.
Pentru mileniali, viața nomadă digitală este un stil de viață
Actuala generație de angajați dorește să se bucure de bani și de viață acum, și nu să economisească pentru pensionare. Unii dintre ei doar din motive pragmatice, de exemplu, nu le place iarna și doresc să își încarce bateriile în paradisuri exotice în timpul lunilor de iarnă. Nomazii digitali nu sunt doar tineri fără angajamente, ci și oameni maturi care simt că au nevoie de o schimbare în viața lor personală sau de afaceri, sau pur și simplu doresc să-și lanseze propria afacere. Nomadismul digital este atractiv chiar și pentru familiile tinere ale căror copii nu sunt încă legați de învățământul obligatoriu.