Vrei să știi cât câștigă colegii tăi de serviciu?
Nu ești singurul. Aproape trei sferturi dintre angajați ar dori să știe cât câștigă colegii lor. Venitul rămâne un subiect tabu în țările europene. Companiile încearcă, de obicei, să păstreze secretul datelor salariale și foarte puțini angajatori includ informații privind salariul oferit în anunțurile de angajare. Există însă companii care au demarat inițiative de a-și convinge angajații că remunerația oferită este corectă. Iată ce cred oamenii despre salarii și afișarea publică a acestora.
Portalul Paylab a realizat un sondaj internațional privind tentația oamenilor de a afla cât câștigă colegii, prietenii, vecinii și cunoștințele lor. Este normal să vorbim despre salariul nostru în privat? Majoritatea angajaților sunt de acord că datele salariale reprezintă un subiect confidențial și un subiect de discuție foarte sensibil.
Sondajul a fost realizat online din mai până în iunie 2017 în 9 țări europene, utilizând un eșantion de 40.262 de angajați prin intermediul portalurilor salariale locale sub brandul Paylab și prin metode identice de achiziție a datelor. Studiul face parte din MONITORUL SALARIAL PAYLAB, care observă în mod regulat tendințele legate de remunerație. Citiți rezultatele detaliate în Paylab Newsroom.
Cu cât sunt mai mari veniturile, cu atât mai mare este rezistența la divulgarea salariilor
De asemenea, Paylab a încercat să stabilească dacă atitudinile față de salarii variază în funcție de nivelul veniturilor. Studiul a arătat că persoanele cu venituri mai mari sau mai mici sunt la fel de interesate să afle salariul celorlalți. Cu toate acestea, angajații cu venituri sub nivelul mediu pe țară sunt mult mai deschise la discutarea acestui subiect cu cei din jur. Cel mai puțin probabil să împărtășească orice fel de date salariale cu cei din jur sunt persoanele care ocupă funcții de conducere. Doar jumătate dintre angajații din managementul inferior și mediu și 39% din managerii de top afirmă că apropiații știu cât câștigă.
Este divulgarea salariului un lucru bun?
Dezvăluirea salariilor este un proces foarte imprevizibil în orice companie, iar conducerea și departamentul de resurse umane adesea ezită să facă un astfel de pas. Dacă o companie nu este în măsură să comunice în mod clar politica sa salarială și sistemul de bonusuri și beneficii aplicat, atunci acest proces poate face mai mult rău decât bine. Companiile ar trebui să fie deschise în comunicarea faptului că le pasă de compensarea adecvată și corectă a angajaților lor.